Stillasittande i tonåren ökar sjukdomsrisken

Stillasittande i tonåren ökar sjukdomsrisken
Graden av stillasittande, till exempel hur mycket tid som tillbringas framför TV:n, är kopplad till risken för metabolt syndrom. Arkivbild: Mostphotos

Både TV-tittande och bristande motion vid 16 års ålder ökar risken att utveckla metabolt syndrom i medelåldern. Det visar en studie från Umeå universitet som följt personer från 16 till 43 års ålder.

Att mycket stillasittande framför TV:n och för lite motion var för sig ökar risken för metabolt syndrom är känt sedan tidigare. Det nya som forskarna nu kunnat visa är att sambandet sträcker sig över en stor del av livet.

Tillsammans med kolleger i Australien har forskargruppen vid Umeå universitet följt 888 personer från 1981, då de gick i nionde klass, fram till 2008 då de hade blivit 43 år.

– Resultaten visar att vi behöver fundera över hur vi kan minska stillasittandet bland barn och ungdomar. Det kan vara viktigare än att bara satsa på ökade motions- och sportaktiviteter för dem som redan är intresserade, säger rapportens huvudförfattare Patrik Wennberg, distriktsläkare och adjungerad universitetslektor vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin.

Resultaten har presenterats i tidskriften Diabetes Care (se länk till höger om artikeln).

Fakta

  • Det så kallade metabola syndromet är en störning i ämnesomsättningen – en kombination av bukfetma, höjda blodfetter, högt blodtryck och nedsatt glukostolerans – som innebär en påtagligt ökad risk för att insjukna i diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida