”Stoppa stödet till alternativmedicinen”

Kommuner och landsting måste sluta bekosta behandlingar som inte har vetenskapligt bevisad effekt. Det kräver Föreningen Vetenskap och Folkbildning. — Det finns mycket flum, säger Hanno Essén, ordförande.

7 september 2010

För tre år sedan anlitade Kalmar kommun en spökutdrivare för att driva ut andar på ett korttidsboende. Det är ett exempel på hur skattepengar används, säger Hanno Essén. I en debattartikel i Dagens Nyheter kräver den ideella föreningen Vetenskap och Folkbildning att kommuner och landsting slutar bekosta preparat som egentligen är sockerpiller och pseudovetenskapliga metoder.

– Inför valet vill vi påpeka att det finns representanter på valsedlarna som representerar ovetenskapliga metoder. Exempelvis Vidarkliniken i Järna får ganska mycket statliga bidrag och dispenser från normala regler tack vare sina politiska vänner, säger Hanno Essén.

Inga förbud

Föreningen vill inte har några förbud, däremot att specialreglerna avskaffas och att sjukvården slutar remittera patienter till alternativmedicinska utövare. Landstingen ska heller inte ha avtal med dem.

– Vi ställer samma krav på alternativmedicinen som på alla andra. Om skattebetalare ska finansiera detta måste det finnas en effekt utöver placebo, säger han.

Förespråkarna anser att skolmedicinen saknar ett holistiskt perspektiv och har mycket att hämta ur alternativmedicinen. Stämmer inte det?

– Naturligtvis ska omvårdnaden vara så bra som möjligt. Men det finns mycket flum och inte minst ekonomiska drivkrafter bakom, säger Hanno Essén.

Ekonomiska och etiska problem

Utöver ekonomiska drivkrafter anser föreningen att det finns etiska problem med att ta betalt för preparat och metoder som inte har vetenskapligt bevisad effekt.

– Vissa utövare är själva vilseledda medan andra inte ens själva tror på sina metoder, säger Hanno Essén.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida