Större risk för storasyster att bli överviktig

Större risk för storasyster att bli överviktig
Skillnader mellan lillasyster och storasyster när det gäller läng och vikt finns, om än inte så här stora. Arkivbild: Mostphotos

Stor svensk studie har jämfört vikt och längd hos systrar.

27 augusti 2015

Förstfödda kvinnor har högre bmi och större risk att bli överviktig eller fet jämfört med sina yngre systrar.

Det visar den hittills största studien av sambandet mellan vikt och vilken ordning man har i syskonskaran. Studien har gjorts med hjälp av det svenska födelseregistret. Längd och vikt hos drygt 26 000 systrar har analyserats.

Storasystrarna hade i genomsnitt 2,4 procent högre bmi. De hade också 29 procent högre odds att vara överviktiga och 40 procent högre odds att vara feta, jämfört med sina yngre systrar. De var också något längre.

Liknande studier har tidigare gjorts på män med samma resultat, men det här är den första större studie som gjorts där kvinnliga syskon jämförts.

Tidigare studier har också visat att förstfödda har högre risk för hälsoproblem senare i livet såsom diabetes och högt blodtryck.

Studien First-borns have greater BMI and are more likely to be overweight or obese: a study of sibling pairs among 26 812 Swedish women har gjorts i samarbete mellan Uppsala universitet och universitetet i Auckland, Nya Zeeland.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida