Svårt att hinna med alla influensaprover på Gotland

Svårt att hinna med alla influensaprover på Gotland
Efter en toppnotering förra veckan väntas nu antalet influensafall minska. Arkivbild: Mostphotos

Rekordnivåer i antal influensafall senaste veckorna — nu hoppas Folkhälsomyndigheten att toppen har nåtts.

27 februari 2015

– Det märks att många har drabbats. Infektionskliniken har överbeläggning och mycket personal är sjuka. Hos oss var vi redan underbemannade så det är kämpigt just nu, säger Annika Jakobsson, biomedicinsk analytiker och sektionsledare på mikrobiologiska laboratoriet på Visby lasarett. 

Flest fall i landet

Gotland har denna säsong haft flest antal influensafall räknat per antal invånare, enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten. 

Förra veckan rapporterades 948 laboratoriebekräftade influensafall från hela landet. Det är fler än under toppveckorna 2011-2012. De flesta som får influensa söker dock inte sjukvård och man räknar med att det verkliga antalet insjuknade är mellan 100 och 1 000 gånger högre. 

Testar alla samtidigt

Den senaste veckan har ökningen av influensa A har avtagit, men antalet fall av influensa B fortsatt att öka. 

– Vi har haft väldigt mycket analyser av influensa A och B samt RS-virus som orsakar luftvägsinfektioner hos barn. De tycks följas åt och har sina toppar samtidigt. Vi har ett kit där vi testar alla tre samtidigt. Influensa A typar vi och skickar till Karolinska för bestämning om det är fågelinfluensa eller säsongsinfluensa. Vi har flera prover liggande som väntar på svar, säger Annika Jakobsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida