Forskning

Tarmbakterier tycks spela roll vid Alzheimers sjukdom

Tarmbakterier tycks spela roll vid Alzheimers sjukdom
Möss vars hjärnceller omges av mycket beta-amyloidplack har en annan tarmflora än friska möss. Mycket forskning återstår innan man kan säga om samma sak gäller för människor. Arkivbild: Mostphotos

Livsmedelsforskare vid Lunds universitet har tillsammans med kolleger i Schweiz upptäckt att tarmfloran kan spela roll vid uppkomsten av Alzheimers sjukdom.

Att tarmfloran har stor betydelse för hur vi mår och hur vårt immunsystem fungerar har visats i ett otal större studier under de senaste decennierna. Kanske spelar bakteriefloran i vårt tarmsystem även roll vid uppkomsten av olika demenssjukdomar.

Försök som gjorts på möss visar nämligen att djur med alzheimers har en helt annan sammansättning av tarmbakterier än friska möss.

Möss som helt saknar bakterier utvecklar markant mindre mängder beta-amyloidplack i hjärnan. Uppkomsten av dessa plack är typiskt hos personer som insjuknar i Alzheimers sjukdom.

När forskarna förde över tarmbakterier från alzheimersjuka till bakteriefria möss utvecklade de senare mer beta-amyloidplack i hjärnan jämfört med de möss som fick tarmbakterier från friska möss.

Forskningsprojektet har nyligen beviljats ett EU-anslag på 50 miljoner kronor för att närmare undersöka sambanden tillsammans med forskare från Tyskland och Belgien.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida