Tunga myndigheter uppmanar landstingen införa sprutbyte

Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut uppmanar Sveriges landsting och regioner att införa sprutbytesprogram för injektionsmissbrukare.

”Det är hög tid att slå hål på myterna och ta de vetenskapliga belägg som finns på området på allvar.”

Så skriver generaldirektörerna för Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter där de vädjar till Sveriges landsting att införa sprutbytesprogram för injektionsmissbrukare.

– Det är inga nyheter vi lägger fram i debattartikeln men det händer inte heller så mycket i den här frågan. Vi vill visa att vi från myndighetshåll har en samsyn i grunden, säger Johan Carlson, generaldirektör på Smittskyddsinstitutet till vardfacket.se.

 Politiskt motstånd utan belägg

Det politiska motståndet mot sprutbytesprogrammen går på tvärs genom partiblocken.. Ofta används argumenten att programmen inte är förenliga med en restriktiv narkotikapolitik och att det skulle skicka fel signaler. Det är argument som, enligt Johan Carlson, inte håller.

– De har ganska luddiga bevekelsegrunder och jag förstår inte varifrån de kommer. Det finns ingen evidens som pekar på att så skulle vara fallet. Däremot finns det mycket internationell evidens för att sprutbytesprogram är bra.

Stort behov av programmen 

Johan Carlson medger att det kanske inte finns ett behov av sprutbyte i alla landsting men att behovet definitivt finns i storstadsregionerna och att det förmodligen skulle ha mildrat den hiv-epidemi som på senare år har härjat bland Stockholms sprutnarkomaner.

– Programmen ger även en viss kontroll då man därigenom träffar och samtalar med dem som är i riskzonen. Det är mycket som talar för att programmen skulle kunna vara ett hjälpmedel för att hantera de nya utbrott som sannolikt kommer i framtiden. 

Det blir inte bra 

Johan Carlson understryker att debattartikeln inte ska ses som ett politiskt utspel utan som den ståndpunkt i sak som de tre myndigheterna står för.

Samtidigt påminner han om alla de internationella expertorganisationer som står bakom åsikten att sprutbyte motverkar smittspridning och det inte ökar antalet narkomaner eller påtvingar ett land en drogliberal politik.

­– Det är klart att man kan formulera politik efter personliga och emotionella tyckanden. Men jag tror inte att det blir bra.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida