Tv-spel ska göra hjärtpatienter friskare

TV-spel ska få hjärtpatienter att röra på sig och därigenom må bättre, bli mindre deprimerade och i förlängningen leva längre. Det är åtminstone vad forskarna i en ny studie hoppas på

Inom kort startar Hälsouniversitetet i Linköping den första studien i världen på hjärtsviktspatienter som erbjuds Tv-spel som fysisk träning

När hjärtat inte pumpar tillräckligt med syresatt blod i kroppen är det viktigt med träning och motion. Tanken är att inspirera patienterna till att röra sig mer.

– Kan man bara träna på rehabiliteringscentret eller utomhus så kanske inte patienterna gör det. Vi vill att de ska träna hemma, när det passar dem, morgon eller kväll, när de själva känner för det, säger Tiny Jaarsma, professor i omvårdnad till Östnytt.

Det handlar inte om någon hård träning, bara om att vara lite mer aktiv.  Med hjälp av ett data-program ska de 40 hjärtsviktspatienterna i studien kunna sitta hemma och boxas, spela tennis, golf och bowla.

– Vi förväntar oss att patienterna kommer att träna mer och vara mer aktiva. Det är väldigt konkret. Vi hoppas att de ska må bättre av träningen. Visa färre symtom, vara mindre deprimerade och så klart leva längre, säger Tiny Jaarsma.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida