Världsskrattdagen

Underskatta inte allvaret i skrattet

Underskatta inte allvaret i skrattet
Skrattet gör oss gladare och mindre utbrända. Arkivbild: Mostphotos

Söndag den 5 maj är skrattets egen dag. Värd att fira med tanke på humorns hälsobringande effekter.

Humor är en allvarlig sak. Skratt är blodtryckssänkande, bra för immunförsvaret, smärtstillande och minskar risken för utbrändhet. Därför är det viktigt att vi uppmärksammar och firar Världsskrattdagen – som infaller på söndag.

Det hävdar Barnfonden, som arbetar för barns trygghet och tycker att världen behöver mer barnskratt. Det tycker också röstläkaren Henrik Widegren, som vill uppmana oss alla att skratta loss ordentligt.

– Det är viktigt och kul att fokusera på skrattet, som är ett våra mest grundläggande beteenden och kommunikationskanaler, säger han i ett pressmeddelande från Barnfonden.

Ett tecken på skrattets, eller humorns, betydelse är att det är det första som försvinner hos en stressad person. Ett tecken på skrattets smittoeffekt är ”leendereflexen” som innebär att om du ler mot en person kommer den reflexmässigt att vilja le tillbaka.

Det fungerar kanske inte alltid, men ofta nog.

Viktigt för empatin

Gråten må vara det nyfödda barnets sätt att kommunicera på, men redan efter ett par månader är leenden och skratt den första riktiga kommunikationen mellan barn och förälder.

– Utvecklingspsykologer tror att skrattet är viktigt för anknytningen mellan barn och förälder och kanske grunden för vår empatiska förmåga, säger Henrik Widegren.

Så låt skrattsalvorna rulla nu inför helgen. Skrattets hälsoeffekter är underskattade, säger röstläkaren som också titulerar sig skrattexpert.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida