USA stoppar sponsring från svenska tobaksbolaget

USA stoppar sponsring från svenska tobaksbolaget
Svenska snustillverkare får inte längre sponsra amerikanska tävlingar med trimmade standardbilar. Foto: Colourbox

Från och med i dag är det slut på Swedish Match och andra tobaksbolags sponsring av tävlingar med trimmade standardbilar i USA.

Det är den amerikanska motsvariheten till Läkemedelsverket, FDA, Food and drug administration, som stoppar sponsringen. Det är möjligt sedan myndigheten har fått rätt att tillämpa det program för tobakskontroll som kongressen tidigare beslutat om, rapporterar Tobaksfakta. 

Förbudet gäller alla tobaksbolags sponsring av biltävlingar inom organisationen Nascar som arrangerar tävlingar med trimmade standardbilar, så kallade stock-cars. Det svenska tobaksbolaget Swedish Match har marknadsfört både tuggtobak och snus just vid sådana tävlingar.

Nascar, National association for stock car auto racing, bildades strax efter andra världskriget och driver ett antal olika racing-serier. Att tävlingarna är populära upptäckte tobaksindustrin snabbt. Den största tobakssponsorn blev R J Reynolds som, enligt Tobaksfakta, under åren 1972-2003 pumpade in 100-tals miljoner dollar.

Hur mycket pengar Swedish Match tjänat på sin sponsring vill kommunikationsdirektören Henrik Brehmer inte svara på, men han betonar för Vårdfokus att det rör sig om ett väldigt mycket mindre belopp och under en betydligt kortare period. 

– Det är en väldigt liten del av våra försäljningskostnader, hur mycket vill jag inte gå närmare in på, säger han. 

Ett av de två varumärken som Swedish Matchs marknadsfört vid stock-car-tävlingarna är ett snus som har funnits på den amerikanska marknaden sedan 2000, det andra, som är både tuggtobak och snus, sedan 2008.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida