Välling ökar risken för övervikt

Välling ökar risken för övervikt
Ta bort vällingflaskan efter ett halvår, är rådet i en ny avhandling. Arkivbild: TT Nyhetsbyrån

Gröt är bättre, enligt en ny avhandling.

Barn som får välling i stället för bröstmjölk vid sex månaders ålder löper högre risk för övervikt ett år senare. En studie bland mer än 2 000 barn visar att de som fick välling som tillägg när de var sex månader gamla hade ett högre bmi vid 12 respektive 18 månaders ålder. Hos barn som fick gröt eller puré som tillägg fanns inte den risken.

– Vår rekommendation är att undvika välling som tillägg och i stället välja gröt. Om föräldrarna vill ge barnet välling, så bör de undvika att använda en nappflaska efter ett års ålder och i stället erbjuda vällingen i en mugg, säger Gerd Almqvist-Tangen, doktorand vid Sahlgrenska akademin och barnhälsovårdsutvecklare inom Region Halland, enligt Göteborgs universitets hemsida.

Förklaringen är att vällingen dricks fort och ger många kalorier snabbt, till skillnad från gröt som tar längre tid att äta och ger en annan mättnadskänsla. Dessutom tenderar vällingflaskan att ges utöver ordinarie måltider, till exempel som tröst på natten.

Amningsproblem bör uppmärksammas tidigt

Forskarna har även tittat på mammornas amningsvanor och det visade sig att var fjärde någon gång haft problem med amningen under barnets första år. Att sluta amma i förtid ökar risken för övervikt hos barnen och därför är det viktigt att uppmärksamma amningsproblem tidigt, enligt Gerd Almqvist-Tangen.

Tröstmat är en risk

Ytterligare en sak som vårdpersonal bör hålla ögonen på är föräldrar som försöker hålla sina barn nöjda genom att stoppa något i munnen på dem. De flesta använder ibland mat för att glädja eller trösta.

– Det här bör hälso- och sjukvårdspersonal vara medvetna om när de ger kostråd eller på annat sätt försöker balansera föräldrarnas inställning till matfrågor, säger Gerd Almqvist-Tangen.

Avhandlingen heter Health, nutrition and growth in infancy – a child health care perspective

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida