Vårdförbundet med i jättekampanj för ett rökfritt Sverige

Vårdförbundet med i jättekampanj för ett rökfritt Sverige
Svensk sjuksköterskeförening och Vårdförbundet är två av de yrkesorganisationer inom vården som tillsammans med Tobaksfakta vill driva på för ett rökfritt Sverige. Arkivbild: Mostphotos

Rökning tar många liv i förtid. Nu startar en massiv samling för att få alla att fimpa.

Den oberoende tankesmedjan Tobaksfakta anser att samhället satsar alldeles för lite resurser på att förebygga den ohälsa och de 6 000 förtida dödsfall som rökningen orsakar i Sverige. Tillsammans med Vårdförbundet, Svensk sjuksköterskeförening, Sjuksköterskor mot tobak och ett antal andra professionella vårdorganisationer startar de därför en kampanj för ett rökfritt Sverige 2025.

Inte exponera

– Vi vill ha in temat i valrörelsen, diskutera frågan med landstingspolitikerna så att de i sin tur kan påverka sina kolleger, säger Ann Post, vice ordförande i Sjuksköterskor mot tobak och Tobacco endgames regionala sammankallande för Stockholms län.

Flera andra länder har tagit liknande initiativ. För att nå målet krävs en strategi för att få färre barn och ungdomar att börja röka, parallellt med satsningar på avvänjning för vuxna, anser organisationerna.

Att göra produkterna mer svårtillgängliga och mindre synliga är effektivt, visar utländska erfarenheter. Det kan vara exponeringsförbud, licensierade butiker och neutrala paket utan loggor. Och höjda skatter så att de unga inte har råd.

Viktig roll

– Sjuksköterskor har en viktig position i arbetet eftersom de är inne på så många olika arenor och möter människor i alla faser av livet, säger Ann Post.

Hon vill starta en namninsamling bland sjuksköterskor som stödjer kravet på en tidsplan för ett rökfritt Sverige.

– Sjuksköterskor kan göra mycket om de höjer sina röster och det tycker jag att de ska göra. Det är vi som träffar dem som drabbats av rökningens effekter och ska ge dem vård, omsorg och tröst.

Kampanjen kallas Tobacco endgame Rökfritt Sverige 2025. Endgame är en schackterm som betyder slutspel och på ett heldagsseminarium i Stockholm i dag tas ett första drag i slutspelet om tobak.

Organisationer som stöder kravet om en plan för att göra Sverige rökfritt 2025

  • Tobaksfakta, Yrkesföreningar mot tobak, Läkare mot tobak, Sjuksköterskor mot tobak, Tandvård mot tobak, Psykologer mot tobak, Lärare mot tobak, Svenska läkaresällskapet, Medicine studerandes förbund, Kandidatföreningen KF, Sveriges yngre läkares förbund, Svensk sjuksköterskeförening, Vårdförbundet, Sveriges tandläkarförbund, Sveriges tandhygienistförening, Svenska tandsköterskeföreningen, Dietisternas riksförbund, Sveriges psykologförbund, Sveriges skolledarförbund, Nätverket hälsofrämjande sjukvård.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida