Vaccination

Varnar för mässlingsutbrott i franska Alperna

Varnar för mässlingsutbrott i franska Alperna
Den som ska resa till franska Alperna på sportlovet bör se över sitt skydd mot mässling, uppmanar Folkhälsomyndigheten. Bild: Getty Images

Det är sportlovstider och i franska Alperna pågår ett utbrott av mässling. Bara i Val Thorens har 26 fall rapporterats. Svenska Folkhälsomyndigheten uppmanar resenärer att se över sitt behov av skydd.

14 februari 2019

Mässlingsutbrottet berör bland annat den populära skidorten Val Thorens där 26 fall har identifierats, rapporterade franska medier i går. Två danskar har insjuknat i mässling efter att ha varit i området, uppger Folkhälsomyndigheten, som ännu inte har någon information om smittade svenskar.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla har ett skydd mot mässling, och att vuxna särskilt ser över behovet av vaccinationer inför utlandsresor. Detta gäller även ungdomar och resor inom Europa, skriver myndigheten på sin hemsida.

I lördags kväll upptäcktes ett fall av mässling i Stockholm. Sedan patienten besökt akuten för vuxna på S:t Görans sjukhus inleddes smittspårning och är i dag nästan avslutad. De 10–20 personer som kan ha utsatts för smitta och saknade skydd mot mässling, har erbjudits förebyggande behandling, enligt Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare i Stockholm.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida