Vasaloppsåkare löper mindre risk att drabbas av cancer

Vasaloppsåkare löper mindre risk att drabbas av cancer
Studien visar att det till och med är så att ju snabbare skidåkarna var desto lägre var risken för cancer. Foto: TT

Hälsosam livsstil är förklaringen.

De tränar mycket, är aktiva och äter förmodligen mer sunt än många andra. Det är den troliga förklaringen till att personer som åker Vasaloppet har 30 procents lägre risk än andra att drabbas av cancersjukdomar.

Ökad risk för hudcancer

Men den minskade risken gäller bara cancer där det finns en stark koppling just till hälsa och livsstil: tjocktarmscancer, njurcancer, livmodercancer, cancer i gallblåsa, bukspottkörtel och matstrupen. Därtill de som är kopplade till rökning: lungcancer, cancer i öron-näsa-hals området, matstrupen och urinblåsan.

Å andra sidan har Vasaloppsåkare en ökad risk med 40 procent att drabbas av malignt melanom. Förmodligen beroende på många timmar ute i solljus.

Har studerat 200 000 Vasaloppsåkare

Det är forskare vid Uppsala universitet i samarbete med kollegor i Mora och Falun som har studerat nära 200 000 deltagare i Vasaloppet och jämfört dem med vanliga svenskar med samma kön, ålder och bostadsort. Studien har publicerats i European Journal of Cancer.

– Många människor skulle kunna minska risken för att insjukna i några av de vanligaste cancerformerna genom en mer hälsosam livsstil, säger Ulf Hållmarker, överläkare vid Mora lasarett och doktorand vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida