Forskning

Vi rör oss mindre än vi tror

Vi rör oss mindre än vi tror
Trädgårdsarbete räknas också som motion. Foto: Mostphotos

Bara sju procent av de medelålders svenskarna är fysiskt aktiva 30 minuter om dagen. Många tror att de är igång mer.

Enligt nationella rekommendationer bör vi röra på oss 30 minuter per dag, fem dagar i veckan. Regelbunden aktivitet minskar risken att drabbas av till exempel hjärt- och kärlsjukdomar.

Men resultat från en pilotstudie i den stora forskningsstudien Scapis tyder på att det bara är sju procent av svenskarna i åldern 50-64 år som rör sig tillräckligt mycket. I Sverige är 1,7 miljoner personer i den åldern.

Överskattar vid självrapportering

– Det krävs inte några svettiga och hårda gympass för att skydda hjärtat. Att dammsuga, jobba i trädgården eller välja trappan framför hissen gör stor skillnad. En promenad på 30 minuter om dagen är bättre än ingenting, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, som är huvudfinansiär av studien.

Många svenskar tror att de rör sig mycket. Tidigare studier om fyrsisk aktivitet har ofta byggt på att deltagarna själva rapporterat in sin aktivitet. I den nationella folkhälsoenkäten 2014 uppgav 66 procent av befolkningen att de ägnade 30 minuter om dagen åt fysisk aktivitet.

Avancerad stegmätare

Men nu visar resultatet från den aktuella studien att vi rör oss mindre.

I studien utrustades omkring 1 000 deltagare med en så kallad accelerometer. Den fungerar som en avancerad stegmätare och mäter om bäraren ägnar sig åt träning eller sitter stilla.

Mätaren avslöjade att endast 7 procent i åldersgruppen 50-64 år rörde sig tillräckligt.

Scapis står för Swedish cardiopulmonary bioimage study, och är ett projekt med forskning om förebyggande av hjärt- och lungsjukdom, som bedrivs på universitetssjukhusen i Sverige. Omkring 1,8 miljoner svenskar har någon form av hjärtkärlsjukdom.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida