”Viktigt att prata midjeomfång med patienterna – men skräm inte”

”Viktigt att prata midjeomfång med patienterna – men skräm inte”
Bukfetma som sitter en bit inne i buken har negativa effekter på bland annat blodfetter och insulinnivåer. Arkivbild: Colourbox

Ny stor studie slår än en gång fast sambandet mellan bukfetma och risken att dö i förtid.

– Midjemått är ett bra sätt att fånga hälsorisker. Jag skulle vilja säga att måttbandet är viktigare än vågen vid hälsoundersökningar, säger Matthias Lidin, sjuksköterska på livsstilsmottagningen vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Förkortar livet

Den nya studien är en metaanalys av flera olika studier som tittar på sambandet mellan midjemått och dödlighet. 650 000 personer, däribland 65 000 svenskar, ingår i forskningen. Studien har publicerats i medicintidskriften Mayo Clinic Proceedings.

Dödligheten var visserligen högre för feta än normalviktiga, men även för kvinnor och män med normal kroppsvikt ökade bukfetma risken att dö i förtid.

Enligt studien är optimalt midjemått för kvinnor högst 70 cm och för män 90 cm. Kvinnor som mätte mer än 95 cm runt midjan levde i genomsnitt fem år kortare än de som hade det optimala midjemåttet. Män med mer än 110 cm i bukomfång beräknades leva tre år kortare än de som mätte högst 90 cm runt midjan.

Mäta bukhöjd

Matthias Lidin håller med om att det är viktigt att ha koll på bukomfånget, men det är ändå många olika saker som spelar in när det gäller hälsa. Till exempel vad det är för slags fett som sitter på buken.

– Därför bör man även mäta bukhöjd. Om man lägger sig ner på golvet och fettet flyter ut åt sidorna är det inte lika farligt som om magen står rakt upp för då har man mer av det som kallas visceralt fett som bäddar in levern och andra inre organ i fett.

Att 70 cm skulle vara ett optimalt midjemått för kvinnor ställer han sig också tveksam till. Enligt Socialstyrelsens definition går gränsen för övervikt vid ett midjemått på 80 cm för kvinnor och 94 cm för män.

Trötta på skrämselstudier

På livsstilsmottagningen vid Karolinska har den nya studien varit dagens samtalsämne, men många patienter blir också arga eller suckar uppgivet när de hör talas om hur många år som bukfetma förkortar livet.

– Risken är att folk upplever det här som ännu en skrämselstudie. Förra veckan var rött kött lika farligt som att röka. Vi orkar inte bli skrämda hur mycket som helst och jag tror det är viktigare att prata om vad som är bra för oss än om allt som är farligt, säger Matthias Lidin.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida