hälsa

Vill ha maxgräns för tillsatt socker

Vill ha maxgräns för tillsatt socker
Efsa kan i sitt arbete inte ta hänsyn till andra faktorer än forskning om sambandet mellan sockerkonsumtion och hälsa. Myndighetscheferna ber därför Efsa undersöka om dessa samband har stärkts. Arkivbild: Mostphotos

Livsmedelsverket anser att det nu finns så mycket forskning som visar att socker påverkar hälsan negativt att EU bör införa en maxgräns för tillsatt socker.

– Ett maxvärde som gäller i hela EU för hur mycket tillsatt socker som är acceptabelt i kosten skulle vara en styrka, säger Hanna Eneroth, nutritionist vid Livsmedelsverket.

Tillsammans med sina nordiska kolleger har hon skrivit till Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, och bett att en ny granskning av hur socker påverkar hälsan ska göras.

Efsa gjorde en granskning 2010 och kom då fram till att det inte fanns tillräckligt vetenskapligt underlag för att sätta ett maxvärde för tillsatt socker. Men sedan dess har det kommit mycket ny forskning om sambanden mellan sockerkonsumtion och övervikt och diabetes typ 2, anser myndighetscheferna på livsmedelsverken i Sverige, Finland, Danmark, Island och Norge.

De nordiska näringsrekommendationerna säger redan nu att maximalt tio procent av energin ska komma från tillsatt socker.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida