smittsamt

Virus i högform lagom till jul

Virus i högform lagom till jul
Influensavirus, RS-virus och även calicivirus som orsakar vinterkräksjuka verkar vara ovanligt livskraftiga den här vintern, enligt Folkhälsomyndighetens rapporter. Arkivbild: Mostphotos

Antalet fall av vinterkräksjuka har ökat kraftigt senaste veckorna. Även influensan och RS-virus är på uppgång. Vinterns virus verkar vara värre än vanligt, enligt Folkhälsomyndighetens rapporter.

16 december 2016

RS-virus är en vanlig orsak till luftvägsinfektion och yttrar sig oftast som en vanlig förkylning hos vuxna och äldre barn. Hos små barn, framför allt spädbarn, kan RS-virus däremot kräva sjukhusvård. Vartannat år brukar viruset vara mer aktivt och det blir fler sjukdomsfall, och vartannat år mildare med färre sjukdomsfall. Årets säsong liknar hittills säsongen för två år sedan som var tidig och hög, med fler än 5 000 laboratoriebekräftade fall totalt.

– Allt tyder på att det blir en svårare säsong i år, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på myndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Antalet fall av säsongsinfluensa har också ökat med 336 laboratoriebekräftade fall förra veckan. Hittills rör det sig framför allt om influensa A. Spridningen är störst i Dalarna, Västernorrland, Västmanland, Västerbotten och Stockholm.

I veckan rapporterades om en hel skola i Stockholm som fått stänga på grund av ett stort antal elever och personal drabbats av kräkningar. Vinterkräksjuka misstänks ligga bakom utbrottet. Enligt Folkhälsomyndigheten ligger antalet inrapporterade fall av calicivirus på en hög nivå jämfört med de tre senaste säsongerna. Flest fall den senaste veckan rapporteras från Jönköping, Stockholm och Östergötland.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida