Vitamin- och mineraltillskott kan öka risken att dö i förtid
En studie på 38 000 amerikanska kvinnor visar att de som åt olika vitamin- och mineraltillskott inte alls blev friskare — tvärtom ökade risken att dö i förtid.
De amerikanska kvinnorna har följts sedan 1986 då de var i medeltal 61 år gamla. De har själva fått rapportera vilka vitaminer och mineraler de har tagit.
Kvinnorna följdes fram till 2004 och då hade nästan 16 000 av dem avlidit.
Enligt forskarna finns det ett samband mellan kosttillskotten och en ökad risk att dö. Mest tydligt var sambandet när det gällde tillskott av järn. Det enda som tycktes ha en positiv inverkan när det gällde överlevnad var kalciumtillskott.
Forskarnas slutsats är att vitamin- och mineraltillskott endast bör användas när det finns en påvisad brist och starka medicinska skäl. Att ta kosttillskott ”för säkerhets skull” är alltså inte bara onödigt, utan kan till och med vara farligt.