WHO föreslår skärpta regler för e-cigaretter

WHO föreslår skärpta regler för e-cigaretter
E-cigaretter, eller elektroniska cigaretter, består vanligtvis av en cigarettformad metallhylsa med en kammare som kan laddas med en vätska eller ampull. Vätskan innehåller olika lösningsmedel, smakämnen och ibland nikotin. Foto: Läkemedelsverket

Vill ha förbud mot rökning inomhus och mot reklam som påstår att e-cigaretter hjälper den som vill sluta röka.

26 augusti 2014

I en rapport som släpptes på tisdagen föreslår Världshälsoorganisationen WHO en tuff linje mot e-cigaretter och vill se flera begränsningar, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Inte till minderåriga

Tobaksbolagen ska inte få tillverka e-cigaretter som smakar frukt, godis eller alkoholdrinkar. Innehållet av giftiga ämnen måste minimeras och e-cigaretter ska inte få säljas till minderåriga.

E-cigaretterna har marknadsförts med argumentet att de kan hjälpa rökare att sluta. Men eftersom det inte är bevisat ska sådana påståenden inte vara tillåtna, enligt WHO-rapporten.

Klassas som läkemedel

I Sverige klassas e-cigaretter med nikotin som läkemedel. Ingen sådan produkt har granskats och blivit godkänd av Läkemedelsverket och de får därför inte säljas här.  Trots det säljs e-cigaretter och påfyllnadsvätskor med nikotin bland annat på internet – något som alltså bryter mot läkemedelslagen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida