Yoghurt minskar risken för typ 2-diabetes

Yoghurt minskar risken för typ 2-diabetes
Även om yoghurten äts med flingor eller annat som anses gott till minskar risken för typ 2-diabetes, enligt forskarna. Arkivbild: Mostphotos

Även andra mjölkprodukter med lågt fettinnehåll påverkar hälsan positivt.

6 februari 2014

Enligt en färsk brittisk studie i den vetenskapliga tidskriften Diabetologia minskar risken för att få typ 2-diabetes med hela 28 procent hos dem som äter mycket yoghurt jämfört med dem som inte äter yoghurt alls.

Även andra mjölkprodukter med lägre fettinnehåll (under 3,9 procent) reducerar risken kraftigt, exempelvis ost och mjölk.

Risken för att insjukna i typ 2-diabetes minskar däremot inte hos dem som äter mycket mjölkprodukter med högre fetthalter (över 3,9 procent). Å andra sidan har forskarna inte kunnat se att risken ökar heller, trots att mjölkprodukter innehåller mättade fetter.

– Vid en tidpunkt då vi har massor av bevis för att hög konsumtion av vissa typer av mat, exempelvis tillsatt socker och läsk, är dåligt för hälsan känns det lugnande att få gå ut och berätta att yoghurt och andra mjölkprodukter med lågt fettinnehåll kan vara bra för vår hälsa, säger Dr Nita Forouhi vid University of Cambridge, en av de ledande forskarna bakom studien.

Forskningen ingår i en stor studie på 25 000 kvinnor och män som lever i Norfolk i England, den så kallade Epic-Norfolk-studien. Av dessa deltog ett slumpmässigt urval på drygt 3 500 personer vilkas matvanor följdes i elva år.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida