Historiskt på tv

Första manliga sjuksköterskan möter motstånd i dansk serie

Första manliga sjuksköterskan möter motstånd i dansk serie
Polioepidemi, familjehemligheter och fuskanklagelser är några ingredienser i den danska dramaserien från 2018 om de första manliga danska sjuksköterskestudenterna och deras kursare. Bild: TV4

Nu finns hela säsong 1 av ”Sjuksystrarna på Fredenslund” att streama — en dansk tv-serie som utspelar sig när de första männen började utbilda sig till sjuksköterskor på 1950-talet. 

Manliga sjuksköterskor hade fram till 1950-talets varit så gott som otänkbart. Men för att råda bot på den dåvarande sjuksköterskebristen, tilläts i verkligheten sju män börja utbildningen på Rigshospitalet 1951. Det sågs som ett experiment.

I dramaserien är det den tidigare soldaten Erik som bryter mot rådande normer och börjar studera till sjuksköterska. Det gör han samtidigt med bland andra överklassflickan Anna – en annan normbrytare – som inte nöjer sig med att vara hemmafru.

En tv-recensent i Aftonbladet beskriver serien som ”lite tandlös, men charmig och genomtrivsam dansk sjukhusnostalgi”. Säsongen har sex avsnitt som alla redan finns att streama på tv4play. I dag, onsdag, sänds första avsnittet på tv. 

Valde kyparrock  

I Sverige examinerades den första manliga sjuksköterskan 1953. Han hette Allan Härsing och var en av fyra män som fått söka utbildningen med dispens. Hur han skulle vara klädd fick han tänka ut själv och han kom fram till att en kyparrock blev bra. Han var den sjuksköterska som var först med namnbricka för att understryka sin yrkesroll, enligt en artikel från Regionarkivet i Stockholm.

År 2016, över 60 år senare, var ändå bara 12 procent av den svenska sjuksköterskekåren män, visar statistik från Socialstyrelsen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida