Sjuksköterskor i Nässjö kommun: Vi kan inte upprätthålla patientsäkerheten
På några år har minimumgränsen för antalet sjuksköterskor som ansågs lämplig för en dag mer än halverats. Men det krävs fler - i nuläget anser vi att hemsjukvården i Nässjö kommun varken tillhandahåller en patientsäker vård eller en trygg och attraktiv arbetsmiljö, skriver flera sjuksköterskor i kommunen i ett öppet brev.
Öppet brev till socialnämnden i Nässjö kommun:
Vi sjuksköterskor i hemsjukvården känner djup oro över situationen som råder i hemsjukvården i Nässjö kommun. Efter sommaren har vi fått till oss att socialnämnden nåtts av informationen att sommaren i hemsjukvården varit bra. Detta är att betrakta som en ren lögn.
Många av oss vittnar om den värsta sommaren någonsin. Att jobba under sådana omständigheter är ohållbart, särskilt när man saknar både stöd och ledarskap. Vi anser att man inte kunnat på ett bra sätt upprätthålla patientsäkerheten under denna period.
Under vissa perioder i sommar har vi varit bemannade med 5 sjuksköterskor som täckt samtliga särskilda boenden och ordinärt boende i hela kommunen. På några år har minimumgränsen för antalet sjuksköterskor som ansågs lämplig på en dag mer än halverats.
Vi har nu blivit informerade om nedskärningarna i verksamheten då Nässjö kommun ska spara pengar.
Konsekvensen av detta är att majoriteten av de specialistundersköterskor som arbetat sida vid sida med sjuksköterskorna ska bli omplacerade. Man gör denna förändring utan att ha en lösning för hur det jobb som specialistundersköterskorna idag utför ska ersättas eller vem som ska genomföra det.
I en vardag där alltmer vård förskjuts från sjukhus till hemmet blir det självklart att ekvationen inte går ihop. I samband med detta har man även valt att tillsätta en administratör för att förbättra chefernas arbetsmiljö.
I riskanalysen som gjordes efter att detta beslut togs framkom det en hög risk för patienten i förändringen.
Kommunens ansvar att upprätthålla patientsäkerheten
Vi har fått till oss i arbetslaget att vi ska lösa denna förlust med befintlig arbetskraft. Vi hävdar i denna skrivelse att vi inte kommer att kunna upprätthålla patientsäkerheten. Det är inte den enskilda sjuksköterskans ansvar att upprätthålla den generella patientsäkerheten utan Nässjö kommuns ansvar.
Vi gör det vi kan för våra patienter men vi kommer inte att räcka till och vi kan inte stå bakom arbetsgivarens beslut om nedskärning med hänvisning till patientsäkerheten. Vi har inte heller någon ambition att lösa det på bekostnad av vår hälsa.
Vi är många som anser att våra chefer saknar ledaregenskaper och förståelse för hälso- och sjukvård. Vi är inte delaktiga i beslut som rör vår arbetsmiljö utan verksamheten är toppstyrd. I forskning beskrivs detta som micro management vilket innebär att chefen detaljstyr på en nivå som inte på något sätt gynnar verksamheten.
Att yttra sig om brister i verksamheten tystas ner och många har fått till sig att de har en negativ attityd och att detta återspeglas vid lönesättning.
I nuläget anser vi att hemsjukvården i Nässjö kommun varken tillhandahåller en patientsäker vård eller en trygg och attraktiv arbetsmiljö.
Vi får ständigt höra att vi är fulltaliga, även överbemannade har vi hört många gånger. Men att vara fulltaliga enligt budgeten är inte detsamma som att vara tillräckligt med anställda enligt behov.
Mer hemsjukvård i framtiden ställer högre krav
Demografin utmanar. I Nässjö kommer antalet personer över 80 år att öka med 34,9% fram till år 2031, vilket vi kan läsa på SKR.se. Det kommer innebära att äldreomsorgen kommer behöva öka antalet anställda under samma period. Detta kommer ställa högre krav på budgeten.
Hälso- och sjukvården förflyttas från sjukhus till den enskildes hem. Detta innebär fler patienter och mer avancerad vård i hemmet. Det kräver kompetens, erfarenhet och flexibilitet. Det kräver fler sjuksköterskor för att upprätthålla en trygg och patientsäker vård. I nuläget anser vi att hemsjukvården i Nässjö kommun varken tillhandahåller en patientsäker vård eller en trygg och attraktiv arbetsmiljö.
För att klara vårt uppdrag är vi beroende av kompetent personal. Vi är beroende av att det finns personal med tillräcklig reell och formell kompetens för att ge patienter läkemedel och insulin. När vi anser att någon inte uppfyller kraven, känner vi oss pressade att ändå skriva en delegering.
Vi pressas från olika håll, inte minst från chefer. Vi är inte skyldiga att delegera men i så fall backar arbetsuppgiften tillbaka på oss sjuksköterskor och tiden för att utföra den finns inte. Därför behöver antalet anställda sjuksköterskor öka drastiskt.
Under det senaste har chefer och medicinsk ansvarig sjuksköterska börjat nämna sjuksköterskans legitimation i sammanhang som inte är särskilt sakliga. Med bristande förutsättningar och ledarskap uppfattas detta som förtäckta hot.
Vi sjuksköterskor känner oss inte längre trygga på arbetet och accepterar inte att vår legitimation används mot oss. Vi vet vad vår legitimation innebär och vi känner en stor stolthet inför den.
Går inte att upprätthålla patientsäkerheten med nuvarande bemanning
Vi anser att vi blir tystade. Flera har blivit tillsagda av chefer att inte säga något negativt i grupp. Att de bara ska använda sin röst att vara positiv. Att fritt få uttrycka sin åsikt är fundamentalt i en fungerande verksamhet.
Ta inte denna skrivelse för gnäll. Vi känner oss varken förstådda, sedda eller hörda. Att arbeta som sjuksköterska i hemsjukvård är ett fantastiskt arbete, men med dessa förutsättningar är det många som nu söker sig till andra arbetsplatser, trots att vi älskar vårt jobb. Med nuvarande bemanning kommer vi inte kunna upprätthålla patientsäkerheten. I nuläget saknas förtroende för ledningsgruppen och dess sätt att leda verksamheten.
Detta brev kommer inte att skrivas under med namn på grund av tidigare händelser där arbetsgivaren gjort försök att ta reda på var informationen till media härstammat från. Därmed finns rädsla för personliga repressalier, men en klar majoritet av sjuksköterskorna i Nässjö kommun står bakom denna skrivelse.
För kännedom kommer detta även att skickas till media, delvis för att rådande situation ska nå kommuninvånarna.
//Majoriteten av sjuksköterskorna i Nässjö kommun
Säg vad du tycker i Vårdfokus!
Lönerna, arbetstiden, vårdplatsbristen — vad får dig att tända till? Vilka är de viktigaste frågorna för dig?
På Vårdfokus Debatt vill vi höra vad du har att säga om allt som rör din jobbvardag. Vi kommer att publicera texter här på vårdfokus.se och i tidningen.
Tänk på att:
- Skriv kort och kärnfullt.
- Vi kommer att välja bland de texter som kommer in — vi kan alltså inte lova att alla publiceras.
- Vi vill att din text inte har publicerats någon annanstans tidigare.
- Skicka gärna med ett foto på dig.
- Mejla texten till debatt@vardfokus.se.