Akut insats mot ebola i Guinea

Akut insats mot ebola i Guinea
En medarbetare från Läkare utan gränser tar på sig skyddskläder vid en tidigare ebolainsats i Uganda 2012. Arkivbild: Agus Morales

Läkare utan gränser har skickat vårdpersonal efter att flera fall av ebola har bekräftats.

I den akuta insatsen är det hittills 24 läkare, sjuksköterskor, logistiker och hygien- och sanitetsexperter som har skickats till Guinea. De närmsta dagarna kommer ytterligare personal att anlända.

Dessutom har två flygplan från Belgien och Frankrike med runt 33 ton förnödenheter skickats till det afrikanska landet med läkemedel, medicinsk utrustning och material som behövs för att isolera patienter och skydda sjukvårdspersonal.

Hittills har 49 misstänkta ebolafall registrerats av hälsoministeriet. Av dem är 6 fall bekräftade och 29 personer har dött.

Ebola är en sällsynt men allvarlig sjukdom som sprider sig snabbt genom direktkontakt med människor eller djur. En isoleringsenhet har inrättats i Guéckédou och på två andra platser. Specialutbildade medarbetare behandlar patienter som visar tecken på infektion.

– Isoleringsenheter är avgörande för att förhindra spridning av sjukdomen som är mycket smittsam, säger Esther Sterk, rådgivare för tropisk medicin på Läkare utan gränser i ett pressmeddelande.

Läkare utan gränser har funnits i landet sedan 2001 och har tidigare gjort akuta insatser mot utbrott av kolera och hjärnhinneinflammation.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida