Asiatisk allians för barnmorskeutbildning

I går eftermiddag togs ett unikt beslut på den internationella barnmorskeorganisationen ICM:s kongress i Glasgow när barnmorskeorganisationerna i Indien, Pakistan och Afghanistan beslutade att inleda samarbete.

De tre grannländerna ligger i fejd med varandra. Men deras barnmorskeorganisationer har förutom beslutet att hjälpa varandra också beslutat att hjälpa sina ännu fattigare grannländers barnmorskor. Därför bildade de samtidigt en asiatisk allians.

– Vi hoppas att de också ska kunna bli medlemmar i ICM. Det betyder mycket att inspireras av kolleger i ett sådant här sammanhang. Därför har vi i den nybildade alliansen beslutat att ordna en konferens för barnmorskor i regionens länder redan nästa år. Ni får gärna donera pengar så att barnmorskor kan delta, sa Prakasamma Mallavarpu från den indiska delegationen då hon på onsdagskvällen avslöjade nyheten för sina svenska kolleger.

Barnmorskeförbundets ordförande Ingela Wiklund och hennes företrädare Anna Nordfjäll beslutade på stående fot att starta en insamlingskampanj bland sina medlemmar där de bjuds in att hjälpa till att bekosta ett antal asiatiska barnmorskors deltagande på den kommande konferensen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida