Återvände när Ebola kom

Återvände när Ebola kom
- Det är så sorgligt med alla drabbade, Sierra Leone är mitt liv, säger Florence Dorwie. Foto: Leni Weilenmann

Florence Dorwie tog sig till sitt hemland och larmade om faran, men chockades av attityden hos myndigheterna.

”Mitt hemland var i total förnekelse i början”, säger sjuksköterskan Florence Dorwie. ?Hon är född och uppvuxen i Sierra Leone, men viljan att utvecklas tog henne till USA. Där har hon utbildat sig till sjuksköterska, doktorerat och är nu lärare på Columbia universitetet i New York för den högre nivå av specialistsjuksköterskor, nurse practitioners, som finns i USA. ?

I maj förra året var hon och en grupp med 18 andra på väg från New York till Sierra Leone för att undervisa. Hon är en av initiativtagarna till ett samarbete med Njala universitetet där för att höja den akademiska nivån på sjuksköterskor i landet. ?

Samtidigt kom det första utbrottet av ebola i Sierra Leone och tre smittade avled, varav två var sjuksköterskor. Alla andra amerikaner i gruppen avbokade sin resa, men Florence Dorwie kände att hon måste åka till hemlandet, trots ebolahotet.?

Hon chockades av attityden hon mötte på Sierra Leones hälsodepartement och myndigheter när hon larmade om den stora faran för befolkningen. Ingen tog sjukdomen på allvar, för tidigare utbrott i Afrika hade inte inneburit lika stort lidande och dödlighet som utbrottet nu ledde till.?

— De var i total förnekelse i maj 2014, när de fortfarande hade kunnat stoppa katastrofen. Dessutom litar befolkningen inte på regeringen och många är rädda för att söka vård. De förväxlade symtomen med malaria och fick hjälp för sent, säger hon.?

Landets sjukvård har samtidigt stora brister. Det finns en läkare på 35 000 invånare, berättar Florence Dorwie. Inget annat land har enligt Världshälsoorganisationen, WHO, högre mödradödlighet och spädbarnsdödligheten är skyhög.?

Florence Dorwie satte i gång med workshops om ebola både i huvudstaden Freetown och i en närliggande stad de två veckor hon stannade.?

— Jag berättade hur smittsam sjukdomen är och att skyddsutrustning behövs. Men de saknade all form av skyddsutrustning. Det är så sorgligt med alla drabbade, Sierra Leone är mitt liv.??

Väl hemma i USA ansökte hon om tjänstledighet och erbjöd sig att åka tillbaka till Sierra Leone med WHO. Hon har ännu inte blivit skickad. Men hon har startat en liten organisation som ger stöd till sjukskötersk­or i landet.?

Under förra hösten spreds sjukdomen snabbt i Sierra Leone, Liberia och Guinea och omvärlden fick upp ögonen för hälsokatastrofen. Totalt hade i slutet av juli 13 250 personer smittats i Sierra Leone varav nästan 3 950 avlidit.

?Liberia förklarades ebolafritt under senvåren. Men i slutet av juni upptäcktes efter provtagning att en man som avlidit i malaria i stället haft ebola. Sierra Leone och Guinea har ännu inte klarat två inkubationstider utan nya insjuknade. ??

Det är ofattbart för Florence Dorwie, som berättade sin historia under den internationella sjuksköterskekongressen, ICN, i Seoul i Sydkorea, där förvånansvärt få punkter handlade om ebola.?

Florence Dorwie jämför Sierra Leones långsamma uppvaknande vad gäller ebola med den snabba reaktionen från den sydkoreanska regeringen vid det pågående utbrottet av virussjukdomen mers, också den känd för sin höga dödlighet. Men Sydkorea har stora resurser för effektiv smittspårning och skyddsutrustning.

Många i vården har dött

  • Utbrottet av ebola har drabbat Guinea, Liberia och Sierra Leone.
  • 27 741 smittade, eller misstänkt smittade, har hittills upptäckts. Av dem är 879 sjukvårdspersonal.
  • 11 284 har dött, varav 510 från sjukvårdspersonalen.
  • Världshälsoorganisationen, WHO, får svidande kritik från oberoende utredare för att både larm och insatser dröjde alldeles för länge. De anser att medlemsländerna måste se till att ett centrum för krisberedskap skapas och att WHO organiseras om
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida