Attacker mot sjukvården dödar miljontals

Attacker mot sjukvården dödar miljontals
Röda korset har analyserat 655 attacker mot sjukvårdare och sjukhus i rapporten Healt care in danger: making the case.

I dagens väpnade konflikter dör miljontals människor som hade kunnat överleva om sjukvårdspersonalen fått göra sitt jobb. Nu kallar internationella Röda korset krigsherrar och våldsamma stater till samtal om attackerna mot sjukvården.

Röken har fortfarande inte lagt sig kring den utbombade ambulansen som pryder omslaget av internationella Röda korsets rapport ”Healt care in danger: making the case”.

655 attacker mot sjukvårdare och sjukhus har analyserats. Rapporten konstaterar att det accelererande våldet mot sjukvårdspersonal, patienter och medicinsk infrastruktur hindrar miljontals människor från att få livsviktig hjälp.

Stoppar livsviktig hjälp

”I dagens väpnade konflikter och våldssituationer dör människor i stor omfattning, inte på grund av att de fallit offer för bomber och beskjutning utan därför att ambulansen inte kom i tid, sjukvårdspersonalen förhindrades att göra sitt arbete, sjukhus och patienter var direkta måltavlor eller helt enkelt för att situationen var för riskfylld för att effektiv sjukvård skulle kunna bedrivas”, skriver Röda korset i ett pressmeddelande.

Ny kampanj

Rapporten är startskottet för en ny kampanj där internationella Röda korset under fyra år ska föra samman sjukvårdspersonal, militär, representanter för stater, beslutsfattare och humanitära aktörer. Målet är att identifiera nödvändiga åtgärder för att stoppa våldet mot sjukvården.

Enligt Röda korset behöver inte den humanitära rätten byggas ut. Däremot måste medvetenheten om problemet och konsekvensera av attackerna mot vården upp till ytan.

– Det är ett omfattande och komplext problem. Därför måste alla berörda involveras, säger Eva von Oelreich, ordförande i svenska Röda korset.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida