Barnadödligheten sjunker snabbare än någonsin

Barnadödligheten sjunker snabbare än någonsin
Tretton procent av Indiens barn dör före sin femårsdag. Arkivbild: mostphotos

Men fortfarande dog uppskattningsvis 6,3 miljoner barn förra året.

Mellan 1990 och 2013 sjönk dödligheten bland världens barn under fem år med 49 procent visar statistik som FN publicerar i dag. Framgångarna beror till stor del på kostnadseffektiva evidensbaserade interventioner mot infektionssjukdomar, till exempel immunisering, insektsbehandlade myggnät, behandling mot uttorkning och näringstillskott.

Värst i Angola

Men fortfarande är det en bit kvar till milleniemålet om två tredjedels minskning av antalet barn under fem år som dör fram till 2015 som antogs år 2000.

Varje dag dör 17 000 barn. De flesta av orsaker som går att förebygga, som lunginflammation, diarré, undernäring, malaria och förlossningskomplikationer.

En tredjedel av dödsfallen bland barn under fem år inträffar i Indien och Nigeria, 21 respektive 13 procent. Störst risk att dö före sin femårsdag har barnen i Angola. Där dör 167 barn per 1 000. Det är 84 gånger fler än i Luxemburg.

Ny handlingsplan

I juni i år presenterade WHO, Unicef och deras samarbetspartners en första världsomspännande plan för att till år 2035 få slut på de dödsfall bland nyfödda som hade gått att förebygga, the Every newborn action plan.

Förra året dog 2.8 miljoner bebisar inom en månad efter sin födelse. Två tredjedelar av de dödsfallen skedde i tio länder.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida