Brittiska barnmorskor hotar med stridsåtgärder

Brittiska barnmorskor hotar med stridsåtgärder
Direktören för RCM, Cathy Warwick, tycker att barnmorskornas respons borde få regeringens larmklockor att ringa. Arkivbild: Midwives

Barnmorskorna i Storbritannien är så missnöjda med regeringens vägran att höja deras löner att de för första gången i historien är beredda att vidta stridsåtgärder.

När barnmorskornas organisation, Royal college of midwives (RCM), frågade sina medlemmar om inställningen till stridsåtgärder visade det sig att 94 procent av dem som svarade är beredda att vidta sådana. Det är första gången i organisationens historia som medlemmarna har ställts inför en sådan frågeställning.

Direktören för RCM, Cathy Warwick, säger att känslan av frustration bland barnmorskor är påtaglig.

– Vi visste att våra medlemmar var arga över regeringens beslut i lönefrågan, men den här responsen visar på styrkan i hur orättvist behandlade de känner sig.

Cathy Warwick säger också att organisationen är villig att tala med regeringen innan något görs, och att hon hoppas att regeringen vill göra detsamma. Hon understryker också att eventuella stridsåtgärder inte kommer att påverka mödrarna eller deras barns hälsa.

 Regeringen säger nej

Det är inte bara de brittiska barnmorskorna som har ilsknat till. Fackförbunden inom vården gick i går gemensamt till parlamentet för att påverka parlamentsledamöterna att sätta press på regeringen i lönefrågan. En oberoende lönekommission har föreslagit att vårdpersonalen ska få en enprocentig lönehöjning, något som regeringen sagt nej till.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida