»Därför mördar och våldtar vi« – soldater i Kongo berättar själva

De mördar, våldtar och lemlästar människor. I en ny studie av svenska forskare berättar soldaterna själva vad som händer med dem i krigets Kongo.

Det handlar inte om att finna ursäkter, inte heller om att slå fast någon slags sanning. I stället intervjuas soldater i en av världens grymmaste konflikter – småbarnsföräldrar, äkta makar och söner – om hur de förklarar sina handlingar inför sig själva. ?

Berättelserna tecknar en paradoxal bild. Soldaterna understryker vikten av disciplin och att som god soldat följa Règlement Militaire, rm, som inte tillåter övergrepp som exempelvis våldtäkter. Samtidigt ser de sig själva som offer för krigets galenskaper som driver dem till att göra ofattbara saker. De sticker hål på den stereotypa bilden av dem som besinningslösa mördarmaskiner och vittnar i stället om en avgrundsdjup fattigdom och frustration som sätter allt som är normalt ur spel:?

»Hur skulle vi kunna göra ett bra jobb när vi inte har någonting? Här i Kinshasa är vi hungriga och vi är hungriga vid fronten. /…/ De lurar oss. Enligt reglerna ska vi få våra ransoner av mat och mediciner men det finns inget sådant. /…/ För några månader sedan begravde jag min son. Varför? Jo, för att de vägrade ge mig hans medicin. Han hade diarré och feber.«?

Soldaterna är bland de fattigaste i det kongolesiska samhället och fattigdomen och nöden är återkommande förklaringar, liksom dåligt ledarskap som underminerar disciplinen. De tappar kontrollen och kopplar ihop sitt eget lidande med offrens:?

»Det är raseri. /…/ Du känner att du måste göra något dåligt och mixar allt det där: sabotage, kvinnor, stölder, slita av kläder, mörda. /…/ Det är lidandet som får oss att våldta.«??

Soldaterna saknar stöd från ledningen samtidigt som de utkämpar ett tvåfrontskrig – dels vid fronten, dels på hemmaplan. Frustrationen över att inte kunna försörja sin familj är stor och många känner sig bortstötta från sina anhöriga. »Min fru älskar mig inte längre«, är en vanlig kommentar.?

Ovanpå allt detta kommer droger som är ett utbrett problem och som också anges som förklaring till våldtäkter och andra vansinniga handlingar, liksom kriget i sig självt. ?

Laglösheten bidrar också och soldaterna tror att övergreppen skulle minska om straffen var hårdare:?»För att minska våldtäkter måste man ha straff, stränga straff. Och publika rättegångar.«??

Studien heter »Making sense of violence: voices of soldiers in the Congo (drc)« och är gjord av Maria Eriksson Baaz och Maria Stern vid Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida