”Dra min legitimation, tänkte jag”

Pensionerade sjuksköterska­n Marie Levin gillar att jobba i Röda kors-tältet under Almedals­veckan på Gotland.

Förra sommaren hotade Röda korset med att de måste säga nej till legitimerad personal eftersom Socialstyrelsen krävde att de ska föra journal. För du journal??
— Nej, våra jurister har sagt att det är okej för oss sjuksköterskor och läkare att inte göra det när vi arbetar i första hjälpen-grupperna, så vi får väl lita på dem. Men det vore skönt om Socialstyrelsen kunde komma med ett klart och tydligt besked. Ett tag funderade jag på att be dem dra in min legitimation. För mig är det här jätteroligt och det känns bra att kunna göra en insats. Det vore hemskt om jag inte kunde arbeta frivilligt bara för att jag är legitimerad sjuksköterska.?

Vilken hjälp har du gett under Almedalsveckan??
— Det går åt ett par hundra plåster till skavsår och skrubbsår. De flesta har insett att högklackat inte funkar så bra, men många snubblar ändå på kullerstensgatorna när de småspringer mellan seminarierna.?

Har ni haft några större tillbud??
— Det mest allvarliga har varit incidenter med personer som skrapats lätt av bilar och lastbilar i de trånga gränderna. Sen får vi en del frågor om hjärtbesvär, men dem skickar vi vidare till sjukhuset.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida