Ebola. Engelska regeringen betalar för ersättare i två månader

Det är tre gånger längre än brukligt vid andra kris- och katastrofinsatser.

I Sverige är det arbetsgivaren som helt och hållet får stå för eventuella viakriekostnader när någon ur personalen tillfälligt tar tjänstledigt för att delta i internationella kris- och katastrofinsatser

Så är det inte i Storbritannien. Där betalar staten arbetsgivarna för att täcka lönen för ersättare, i upp till två-tre veckor. Nu har regeringen beslutat att betala för upp till åtta veckor då sjuksköterskor reser till det eboladrabbade Västafrika, rapporterar Nursing Times.net.

I satsningen ingår också utbildning för dem som beger sig ut, vaccinationer, resor, logi och försäkring så att det inte ska kosta dem som reser något extra. Pengarna är en del i regeringens ebola-satsning på 125 miljoner pund.

Andra regler i Sverige

I Sverige är det den myndighet eller organisation som skickar exempelvis en sjuksköterska eller biomedicinsk analytiker till det eboladrabbade området som tillhandahåller försäkringar. Svenska myndigheter och organisationer har olika rutiner och villkor för detta. Det är därför viktigt att ta reda på vad som gäller vid ett uppdrag för en viss myndighet eller organisation.

700 britter anmälda

Hittills har totalt 700 brittiska sjuksköterskor ansökt om att få åka och 250 har skrivit kontrakt, men regeringen konstaterar att det behövs många fler.

Den engelska regeringen är på väg att öppna ett behandlingscentrum i Sierra Leone och ett engelskt skepp med medicinska experter och militär satte i fredags kurs mot landet. Skeppet, RFA Argus, som ska stödja biståndsarbetarna, väntas nå Västafrika i slutet av månaden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida