Ebolasmittad europé hämtas av spanskt flyg

Ebolasmittad europé hämtas av spanskt flyg
Kampanj för att förebygga ebola i Sierra Leone. Foto: TT.

Trots kraftfulla åtgärder fortsätter ebolan att kräva nya dödsoffer.

En spansk präst som smittats av ebola i Liberia blir den första europén som flygs hem för vård. På onsdagen lämnade ett flygplan Madrid, enligt spansk press. Samtidigt avled den man i Saudiarabien som misstänkts ha fått smittan vid en affärsresa till Sierra Leone.

Sjuksköterska död i Nigeria

Trots skyddsåtgärder hör vårdpersonal till dem som insjuknar. I Nigeria har den sjuksköterska avlidit som vårdade Patrick Sawyer, den man som dog i Nigeria efter att ha insjuknat på flygplanet från Liberia.

Enligt den senaste uppdateringen från Världshälsoorganisationen WHO har nu 1 711 personer smittats och 932 avlidit, i utbrottet av ebola som är det svåraste någonsin.

Läkemedel på forskningsstadie

WHO diskuterar, enligt Sveriges Radio, möjligheten att ge smittade personer ett läkemedel som går under beteckningen ZMapp. Än så länge befinner läkemedlet på experimentstadiet. De enda som fått det är två amerikaner som flugits hem till USA och behandlas i Atlanta.

USA:s president Barack Obama anser dock, enligt flera olika medieuppgifter, att det är för tidigt att ge grönt ljus och skicka oprövade mediciner till Västafrika för behandling av ebola.

Tidigare i veckan beslutade Världsbanken att anslå 200 miljoner dollar för att bekämpa ebola i de tre Västafrikanska länder som är värst drabbade, Sierra Leone, Liberia och Guinea.

Katastroftillstånd i Västafrika

Katastroftillstånd för att bekämpa utbrottet är utlyst i Liberia, där alla skolor är stängda och merparten av de statligt anställda har permission från arbetet. Även i Sierra Leone råder undantagstillstånd, och militär och polis söker från dörr till dörr efter smittade för att sätta dem i karantän.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida