EU miljardsatsar på utveckling av nya antibiotika

EU miljardsatsar på utveckling av nya antibiotika
EU satsar tillsammans med läkemedelsindustrin 1,6 miljarder kronor på att utveckla nya antibiotika. Testerna ska genomföras i ett nätverk mellan europeiska sjukhus. Arkivbild: Mostphotos

Samtidigt som antibiotikaresistenta bakterier blivit allt vanligare har utvecklingen av nya läkemedel halkat efter. För att möta det ökade behovet satsar EU tillsammans med läkemedelsindustrin 1,6 miljarder på att ta fram nya antibiotika.

Satsningen, som går under namnet Innovative medicine initiative, är ett program som utformats av EU-kommissionen och som har stöd av olika offentliga aktörer och den privata industrin.

Stafylokocker först ut

Ett forskarcenter i Holland har tilldelats 50 miljoner kronor för att upprätta ett nätverk av europeiska sjukhus för kliniska prövningar där nya antibiotika ska testas. Verksamheten, som just nu är i startgroparna, kommer till en början att fokusera på en substans som kan komma att vara verksam mot resistenta stafylokocker.

Fas 3 studier

Men på sikt är tanken att även andra substanser ska prövas inom nätverket.

– Det finns flera andra substanser i pipeline, både från industrin och från akademin. Men nätverket används endast till så kallade fas 3 studier där tester utförs på tusentals människor. Substanserna måste alltså ha en lycklig resa fram tills de hamnar i det stadiet, säger Bo Aronsson, överläkare på Smittskyddsinstitutet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida