EU röstade ja till gränslös sjukvård

EU röstade ja till gränslös sjukvård
EU-parlamentet antog i dag en ny lag som gör det enklare att söka vård utomlands. Arkivbild: Colourbox

Nu är det klart: Det blir enklare för patienter i EU-länderna att söka vård var som helst inom unionen. Det är innebörden av en ny lag som antogs i EU-parlamentet i dag.

19 januari 2011

Enligt socialminister Göran Hägglund är det ”en av de största frihetsreformerna på senare år”.

– Dagens patienter blir allt mer medvetna om vilken vård som är bäst för just dem och var den finns. Om sjukhuset ligger i Göteborg, Helsingfors, Hamburg eller Barcelona spelar mindre roll, skriver Göran Hägglund i ett pressmeddelande.

Omdiskuterat förslag

Bakom det förslag som godkändes av EU-parlamentet i dag står också EU-kommissionen och ministerrådet. Men det har varit en lång väg för att få igenom det och det har tagit många år att komma fram till dagens beslut.

Hälso- och sjukvård är något som EU:s medlemsländer anser att varje land ska sköta själv och det här är första gången som EU går in och lägger sig i de enskilda ländernas hälso- och sjukvårdssystem i större omfattning.

Kontaktpunkter får viktig roll

Beslutet innebär att alla EU-medborgare har rätt att söka vård i valfritt EU-land. Kostnaderna ska täckas av hemlandet. Men man har bara rätt att åka utomlands för att få sådan vård som normalt täcks av sjukförsäkringssystemet i det egna landet.

Varje EU-land måste upprätta en ”kontaktpunkt” som ska ge information till personer som funderar på att söka vård utomlands. Dessa kontaktställen ska också kunna hjälpa vårdtagarna om det uppstår problem.

– De här kontaktpunkterna kommer att få en mycket viktig roll, säger fransyskan Françoise Grossetête, som lett parlamentets arbete med reglerna och som var mycket nöjd med dagens beslut.

Förhandsbesked krävs

Frågan om förhandsbesked har diskuterats mycket. Nu blev beslutet att myndigheterna kan kräva att patienterna söker förhandstillstånd för behandlingar som kräver övernattning på sjukhus eller specialiserad vård.

Att det krävs förhandsbesked är bra, tycker Carl Schlyter, som sitter i EU-parlamentet för Miljöpartiet:

– Utan förhandsbesked skulle det kunna bli en kostnadsexplosion och det hade varit omöjligt för landstingen att planera sin verksamhet. Det finns också en kostnadsgaranti så att vård utomlands inte får kosta mer än vad den skulle ha gjort i Sverige, säger han.

Ska inte behöva lägga ut pengar

Även Åsa Westlund, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna, tycker att det är bra att det nu blir enklare att söka vård utomlands:

– Men helt nöjd är jag inte. Jag hade gärna sett starkare skrivningar om att medlemsländerna ska införa system så att ingen patient ska behöva ligga ute med egna pengar, säger Åsa Westlund.

Det är nu upp till varje medlemsland att tillämpa det nya patientrörlighetsdirektivet, men socialminister Göran Hägglund har redan gått ut och lovat att ingen ska behöva lägga ut egna pengar för den vård man får utomlands.

– Räkningen ska skickas från sjukhuset i det EU-land där vården utförs direkt till den instans i Sverige som utses att sköta betalningen, säger Göran Hägglund.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida