Europafacket: Massakrera inte välfärden

Vi vill inte betala för den ekonomiska röran, det är budskapet när offentliganställda inom EU i dag demonstrerar mot kraftiga sparkrav i krisens spår.

30 november 2011

En middagstallrik med ett renskrapat ben och orden ”nej till åtstramningar” är symbolen för den gemensamma aktion som Europas fackförbund samlas kring i dag. Offentliganställda i 25 länder är med och demonstrerar.

I Portugal riktas protesterna mot riksdagen som är på väg att rösta igenom ett nytt sparpaket som slår hårt mot den offentliga sektorn. I Storbritannien demonstrerar offentliganställda i hela landet mot krympta pensioner.

Gemensamt debattinlägg

I Sverige sätter Vårdförbundet och sex andra fackförbund ner foten på Svenska Dagbladets debattsida och kräver satsningar i stället för neddragningar inom bland annat vård, skola och omsorg.

– Man ska självklart titta på hur vi kan arbeta smartare, effektivare och använda skattepengarna på bästa sätt. Men det måste till satsningar för att vi ska kunna ha kvar den solidariskt finansierade välfärdssektorn som vi har i Sverige i dag, säger Pia Arndorff, vice ordförande för Vårdförbundet.

Ilska och oro

Gemensamt för protesterna i de hårdast drabbade europeiska länderna är ilskan över att klyftorna och fattigdomen ökar och att det offentliga får betala för den ekonomiska röran som orsakats av giriga banker och placerare. I stället vill Europafacken se rättvisare skattesystem och satsningar på rättvisa, hållbar utveckling och gemensam välfärd.

Sverige är ännu så länge i en helt annan situation än exempelvis Grekland och Portugal och har råd att satsa sig ur krisen. Genom att investera nu och inte rasera det som finns sparar samhället pengar på sikt. Att inte ha en utbyggd välfärdssektor, att ha hög arbetslöshet och dålig kvalitet i vården blir bara dyrare, anser Pia Arndorff och de andra fackliga debattörerna.

Framtidens välfärd

Grekland lät de offentliga utgifterna skena. Hur ser Sverige till att exempelvis vården inte blir ett svart hål som slukar ändlöst mycket pengar?

– Man måste jobba mer hälsoförebyggande i stället för att ta hand om redan utvecklad sjukdom, det sparar både mänskligt lidande och pengar. Vi har också en vård som bygger på gamla ineffektiva strukturer. Här måste vi tänka nytt och jobba smartare. I Sverige vill en stor majoritet ha offentligt finansierad välfärd, så länge pengarna används rätt.

Vad oroar dig mest av det du ser hända i Europa?

– Att den positiva utveckling vi sett på senare år tar många steg tillbaka, att besparingarna slår för hårt. Därmed inte sagt att inget ska göras åt krisen. Men man kan inte ensidigt låta offentliganställda bekosta den. Den här gemensamma aktionen visar på ett stort problem, att den solidariskt finansierade välfärdssektorn är hotad just nu.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida