Europarådet uppmanar till kamp mot kvinnovåldet

Europarådet fokuserar på att bekämpa våld mot kvinnor och på den internationella kvinnodagen presenterades en handbok om hur nationella parlament kan agera. I Sverige har alla riksdagspartier ställt sig bakom kampanjen.

Våld i hemmet mot kvinnor är en följd av att kvinnor har mindre makt än män. Det förekommer överallt i världen och i alla samhällsklasser. Studier i flera av Europarådets medlemsländer visar att mellan 12 och 15 procent av alla kvinnor över 16 år har haft relationer som har medfört övergrepp i hemmet.

Några länder har räknat ut vad våldet mot kvinnor kostar bland annat i form av sjukvård, socialvård och polisiära insatser. Ett genomsnittligt belopp som har räknats fram är 40 euro, eller omkring 400 kronor, per år och capita. För Sveriges del innebär det en kostnad på 3,6 miljarder.

Goda exempel i olika länder

I handboken från Europarådet nämns några exempel på hur nationella parlament i olika länder bekämpar kvinnovåldet. Frankrike har till exempel infört en lag som innebär högre straff för våld som utövas av tidigare eller nuvarande partner. Storbritannien har en bostadslag som prioriterar hemlösa som har utsatts för våld. I Österrike finns en lag som gör det möjligt för polisen att avvisa en våldsam person från hemmet under tio dagar eller mer.

I Sverige har alla sju riksdagspartier ställt sig bakom Europarådets kampanj för att bekämpa kvinnovåld. Socialdemokraten Carina Hägg samordnar arbetet i riksdagen.

? Min uppgift är att få in dessa frågor i de olika utskotten där diskussioner nu förs. Några konkreta resultat kommer vi inte att se förrän nästa halvår, säger hon.

Anordnar konferens i april 

Hittills har Carina Hägg fått en tjänstemannagrupp som stöd för att driva kampanjen. Europarådets handbok har därmed kunnat översättas och kontakter med Nordiska rådet har tagits.

 ? Vi har också kontaktat olika frivilligorganisationer och bjudit in dem till en ?uppstartkonferens? som hålls i riksdagen i slutet av april.

Rikskvinnocentrum i Uppsala, som är ett nationellt kunskapscentrum för mäns våld mot kvinnor, har gjort en kartläggning av den svenska hälso- och sjukvårdens arbete med våldsutsatta kvinnor. Den visar att hälften av alla landsting rapporterar att de har en policy kring arbetet med våldsutsatta kvinnor.

Kartläggningen finns att läsa på www.akademiska.se/nkc

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida