Får medalj för att hon avslöjade vanvården på brittiskt sjukhus

Får medalj för att hon avslöjade vanvården på brittiskt sjukhus
Engelska sjuksköterskan Helene Donnelly belönas med en av landet finaste medaljer för sitt mod. Foto: Nursing Standard

Helene Donnelly slog larm när över 1 000 patienter dog i onödan.

I decembernumret av Vårdfokus berättade vi om det som har kallats den värsta vårdskandalen i modern tid. Uppemot 1 200 patienter dog under åren 2006-2009 på Stafford sjukhuset i England – på grund av ledningens jakt på pengar.

Bland de anställda skapades en kultur av mobbning och rädsla och när sjuksköterskan Helene Donnelly slog larm hotades hon till livet av sina egna kolleger. Men nu får hon det yttersta beviset för att hon gjorde rätt: Drottningens medalj. Utmärkelsen ”Officer of the Order of the British Empire” delas ut till dem som har gjort en särskilt hedervärd insats lokalt och som har fått genomslag i hela landet.

Det som hände på Staffordsjukhuset har skakat om hela den brittiska offentliga vården. Efter att sjukhusskandalen rullats upp tillsattes en utredning som skulle ta fram åtgärder och strax före årsskiftet sade regeringen ja till nästan alla de 290 punkterna.

Helene Donnelly har utsetts till ambassadör för en bättre arbetsmiljö och reser runt i England och föreläser om hur man kan förhindra att Staffordtragedin sker igen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida