Febril aktivitet för att hitta väg ut ur Ship to Gazas dödläge i Atén

Febril aktivitet för att hitta väg ut ur Ship to Gazas dödläge i Atén
Passagerarbåten Juliano, som bland annat sjuksköterskeföreningens Åsa Andersson väntar på att få kliva ombord, är färdigrenoverad efter ett sabotage. Foto: Kalle Larsson

Grekland förbjuder Ship to Gaza-båtarna att lämna hamn. Men nu försöker aktivisterna på alla sätt hitta en väg ut från hamnen i Atén och komma iväg på resan mot Gaza.

Advokater är inkopplade för att granska Greklands rätt att inte släppa iväg båtarna. Samtidigt pågår ett febrilt påtryckningsarbete gentemot den grekiska regeringen, berättar Åsa Andersson, kanslichef på Svensk sjuksköterskeförening, som ska resa med en av båtarna i konvojen.

Båten reparerad

– Vilka möjligheter har vi att komma iväg i alla fall? Ska vi testa att dra? Passagerarbåten som vi ska vara ombord på har varit på varv efter ett sabotage och håller precis på att inspekteras och man funderar på om vi kan lämna hamn.

En amerikansk båt, som försökte lämna den grekiska hamnen, stoppades först av hamnpolis och sedan militärpolis som bordade fartyget med k-pistar. Alla ombord har släppts, men en rättslig process har dragits igång mot kaptenen som anklagas för att ha utsatt sina passagerare för fara, berättar Åsa Andersson. Enligt henne verkar Grekland, och de krafter som inte vill se Ship to Gaza-konvojen till havs, ta till alla möjliga medel för att stoppa båtarna.

Redo för avfärd

Den anställda besättningens säkerhet är något som måste tas med i beräkningarna när man funderar på avfärd trots regeringens beslut, berättar Åsa Andersson. Just nu väntar alla bara på att få åka och följer mediebevakningen intensivt. 

– Vi är stand by nu. Alla är samlade, vi är packade och klara. Alla kan lämna hotellet med kort varsel. Men vi har ingen aning om när det kan bli.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida