Flera döda av coronavirus

Sammanlagt sju personer har dött i allvarlig lunginflammation orsakade av ett nytt sars-liknande coronavirus, rapporterar WHO. Viruset upptäcktes i somras och hittills har 13 personer insjuknat.

22 februari 2013

Det första fallet upptäcktes i Saudiarabien. Det är där samt i Jordanien och Storbritannien som patienter har avlidit av den nyupptäckta varianten av coronavirus.

Det finns flera olika coronavirus som kan smitta människor. Det mest kända är sars-viruset som orsakade ett multinationellt utbrott av allvarlig luftvägsinfektion 2003. Övriga coronavirus orsakar i huvudsak förkylningar.

Forskarna oroas av att det nya viruset, som döpts till NCoV, liknar det dödliga sars-viruset på många sätt. WHO uppmanar till skärpt uppmärksamhet när det gäller patienter med svåra lunginflammationer, särskilt personer som vistats på Arabiska halvön.

Smittskyddsinstitutet uppger att man har metoder för att diagnosticera NCoV och Socialstyrelsen har gett ut rekommendationer för hur misstänkta fall ska hanteras (se länk till höger).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida