syrienkonflikten

Flera döda i attack mot syriskt sjukhus

Flera döda i attack mot syriskt sjukhus
Sjukhuset som ligger i Idlibprovinsen i norra Syrien träffades fyra gånger. Foto: Läkare utan gränser

Ett sjukhus i Syrien som stöds av Läkare utan gränser har förstörts i ett flygangrepp. Ett tiotal personer ska ha dödats och flera saknas.

15 februari 2016

Enligt Läkare utan gränser är det ett sjukhus i Marat al-Numan i den nordvästliga Idlibprovinsen som träffats av raketer vid upprepade tillfällen under morgonen.

Enligt nyhetsbyrån Reuters träffades även en skola i attacken som uppges ha utförts av ryskt stridsflyg. Minst 14 personer ska ha dödats. Enligt Läkare utan gränser saknas åtta ur sjukhusets personal.

40 000 utan medicinsk vård

Anläggningen i Marat al-Numan hade 30 sängplatser, 54 anställda, två operationssalar, en öppenvårdsavdelning och en akutmottagning. Läkare utan gränser har stött sjukhuset sedan september 2015 och bidragit med bland annat medicinsk materiel och finansiering.

– Att sjukhuset förstörts innebär att omkring 40 000 människor lämnas utan tillgång till medicinsk vård mitt i en konfliktzon, säger Massimiliano Rebaudengo, landsansvarig för Läkare utan gränser i Syrien, i ett uttalande.

Organisationen ser med stigande oro hur sjukhus och medicinsk personal blivit legitima måltavlor i konfliktzoner. I oktober dödades ett stort antal människor när amerikanskt stridsflyg attackerade Läkare utan gränsers traumasjukhus i Kunduz i Afghanistan. Under de tre efterföljande månaderna bombades tre sjukhus i Jemen som organisationen stödjer.

Kräver att sjukhusbombningarna upphör

I en debattartikel som publicerades på Aftonbladet.se i fredags skriver Katrin Kisswani, sjuksköterska och ordförande för Läkare utan gränser Sverige, att regeringen måste sätta press på stridande parter så att sjukhusbombningarna upphör och potentiella krigsbrott utreds av oberoende instanser.

”Det som pågår just nu i Jemen, Syrien och Afghanistan är inte bara en fråga om liv och död för tusentals människor. Det är en fråga om huruvida humanitära insatser över huvud taget är möjliga i konflikter”, skriver hon i debattartikeln.

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida