Flera svenska hjälporganisationer på väg till katastrofen i Nepal

Flera svenska hjälporganisationer på väg till katastrofen i Nepal
Hittills har 3 200 människor rapporterats döda efter jordbävningen i Nepal i lördags. Men när de avlägsna byarna nås väntas dödssiffran stiga dramatiskt. Foto: TT

Sjuksköterskan Katrin Kisswani leder det svenska teamet från Läkare utan gränser som så snabbt som möjligt ska få upp ett fältsjukhus.

Totalt är åtta team från Läkare utan gränser på väg till det jordbävningsdrabbade Nepal. Ett av dem kommer från Sverige. Totalt ingår åtta personer, bland annat sjuksköterskan och ordföranden för svenska Läkare utan gränser, Katrin Kisswani, som är teamets medicinska koordinator.

Foto: Läkare utan gränserKatrin Kisswani. Foto: Läkare utan gränser

Förutom medicinsk personal består teamet av logistiker och vatten- och sanitetsexperter.

– Vi kommer att göra en utvärdering av vilka behov som finns och påbörja insatsen så snabbt som möjligt, säger Katrin Kisswani.

Sätter upp operationssal

Deras första uppgift blir att sätta upp en operationssal. De har med sig ett färdigpackat kirurgiskt risk-kit som väger 800 kilo och som bland annat innehåller ett uppblåsbart fältsjukhus, mediciner och steriliseringsutrusning.

De kommer även att ha mobila kliniker för att nå ut till människor som drabbats i mer avlägsna områden.

– Vi vet av erfarenhet att det ofta är lokalbefolkningen som gräver fram människor som har hamnat under rasmassorna. Men i nästa steg finns ett stort behov av sjukvård, inte minst av kirurgiska insatser. Dessutom måste man se till att människor har tillgång till rent vatten. Och där kan vi göra en insats, säger Katrin Kisswani.

Räddningstjänsten och MSB på väg

Även åtta personer från Räddningstjänsten Syd i Skåne förbereder sig för att åka till katastrofområdet. Senare i dag åker dessutom 60 personer och 12 sökhundar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, till Nepal.

– Vi kommer att fokusera på att rädda liv, söka i kollapsade byggnader. Leta efter överlevande helt enkelt. Men också titta på att säkra byggnader, vägar och broar, säger Christian Di Schiena, som är en av dem som åker, till SR Ekot.

Dödssiffran väntas stiga

Hittills har det rapporterats att minst 3 200 människor har dött och över 6 500 skadats efter jordbävningen i Nepal i lördags.

Men många byar uppe i bergen är fortfarande helt isolerade efter skalven. Enda möjligheten att ta sig dit är till fots eller med helikopter.

När hjälp kommer fram befaras dödsiffran stiga markant. SOS Barnbyar, som finns på plats i Nepal, säger till Ekot att man tror tror att mellan 5 000 och 6 000 människor kan ha mist livet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida