”För mycket fokus på kvinnorna i hälsoarbetet”

”För mycket fokus på kvinnorna i hälsoarbetet”
Mänskliga rättigheter ligger professor Miriam Were varmast om hjärtat. Foto: Kicki Engström

Det finns en anti-män-ingång när vård och hälsa ska diskuteras, hävdar Miriam Were, professor från Kenya och engagerad i aidsfrågor. Hennes budskap till ICN:s kongress i Sydafrika var att även männen måste bli sedda.

När Miriam Were pratar om mänskliga rättigheter skrattar den stora publiken i kongresshallen – och snyftar, om vartannat. I hennes närvaro känns det plötsligt möjligt att världen skulle kunna bli mer förstående och solidarisk.

Hon är inte på något sätt emot att mycket energi läggs på att ge kvinnor inflytande och bra villkor. Tvärtom. Men hon tycker inte att man får glömma männen. ”De är ju våra barn”, sa hon och publiken svarade yes, ”de är ju våra män och våra älskare”, yes, yes, svarade publiken.

Slagna barn slår som vuxna 

Hon menar att männen under alla år av slaveri har farit illa och deras sjalvkänsla forsvunnit, när de inte kan försörja sina familjer. 600 år av slaveri har gjort männen våldsamma, det kan varje sjuksköterska förstå, resonerade hon. ”Vi vet ju att om man behandlar barn brutalt så växer de upp och blir brutala”.

En oerhörd tolerans är hennes svar på hur problemet ska klaras av. Hon fäller en tår när hon berättar om sin egen man, han var hellre med kompisar än höll sig hemma  – förr. Nu är han hemma nästan jämt, och hon kan till och med få en kram, berättade hon till publikens jubel.

Professor Miriam Were är ingen ungdom och hennes meritlista i hälsosammanhang är lång. I 40 år har hon arbetat i olika organsiationer som Unicef och WHO internationellt, i stora och viktiga organisationer för hälsa och mot aids i Afrika, och naturligtvis nationellt i sitt hemland Kenya.

Hon har doktorerat i folkhälsa vid ett av de stora universiteten i USA – Johns Hopkins University i Baltimore, Maryland. Men när hon håller tal berättar hon om sin familj, sina grannar och om verkligheten på den stora landsbygden i Kenya.

Sjuksköterskor hinder för hälsa 

Dar finns inte tillgång till någon som helst sjukvårdskunnig mil efter mil. I de mindre städerna går det ofta inte att få tag i en läkare. Härav formodligen hennes starka övertygelse om att det inte ska behöva vara nödvändigt att vara legitimerad, sjuksköterska eller läkare, för att få arbeta med vård. 

Hon gick så långt så att hon kallade sjuksköterskor för ett hinder för hälsa. Att envisas med att man måste vara legitimerad för att få hjälpa människor med de enklaste vårdbehov tycker hon hindrar att människor långt ute på landsbygden får tillgång till vård.

Det var inget budskap som publiken jublade över, men Miriam Were tillade klokt:

-Varför måste det vara antingen eller, varför inte både och?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida