Frivilligarbete: Socialstyrelsen klargör vad som gäller

Frivilligarbete: Socialstyrelsen klargör vad som gäller
Socialstyrelsen kommer inom kort att klagöra vad som ska dokumenteras vid frivilligarbete. Arkivbild: Colourbox

Röda korset dokumenterar inte sina vårdinsatser. Nu ska Socialstyrelsen reda ut vad som gäller när sjuksköterskor jobbar ideellt.

21 september 2010

Vårdfokus har i flera artiklar berättat om att exempelvis Röda korsets och hemvärnets vårdpersonal inte dokumenterar sina insatser vid frivilligarbete. Det kan till exempel handla om att hjälpa en utmattad löpare i Stockholm maraton.

2008 frågade Röda korset vad som gäller och fick ett svar från Socialstyrelsen som går ut på att sådana här insatser inte omfattas av journalföringsplikten. I våras kom dock motsatt besked när Vårdfokus ställde samma fråga:
”Det ska föras patientjournal i samband med vård. Något särskilt undantag för ideell verksamhet finns inte i lagstiftningen”, sade Maria Jacobsson, jurist på Socialstyrelsen.

Väntar på klart besked

Röda korset har dock inte ändrat sina rutiner eftersom de anser att svaret från 2008 gäller tills de hör något nytt. I somras skickade man ett nytt brev till Socialstyrelsen med frågan om vad som gäller – ska insatserna dokumenteras eller inte?

Anders Printz, avdelningschef på Socialstyrelsen, säger att myndigheten nu ska ge ett klart och tydligt besked.

– Vi har inte varit enhetliga. Nu ska vi ta ett tydligt ställningstagande om vad som gäller och ge ett ordentligt besked, säger han.

Svar väntas inom några veckor, till dess vill Anders Printz inte säga mer om dess innehåll.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida