Genus

Christine Ockrent och Sandrine Treiner (red)Kvinnornas svarta bok. En antologi om kvinnors situation i världen i dag.496 sidor. Damm 2007www.damm.seisbn 978-91-7130-762-0

Lilla Bobo Traores var bara tre månader när hon dog ­efter en omskärelse. Blödningen gick inte att stoppa och obduktionen visade att hennes kropp var helt tömd på blod när hon dog. Hennes föräldrar, ett par från Mali, vågade inte ta henne till sjukhus eftersom de visste att omskärelse är förbjudet i Frankrike, där de då bodde.

Kvinnlig omskärelse är ämnet för en av 40-talet texter i Kvinnornas svarta bok. Det är en fransk antologi med bidrag från aktivister, journalister, forskare och experter från olika delar av världen. De beskriver den till stora delar outhärdliga tillvaron för många kvinnor. Kapitelrubriker som Stening i Iran, Dödlighet i barnsäng, Tvångsäktenskap och Sexturismen ger en bild av kvinnornas verklighet. Texterna är samlade under fem övergripande teman: säkerhet, integritet, frihet, värdighet och jämlikhet.

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida