Gourmetmat ger danska patienter aptiten tillbaka

Gourmetmat ger danska patienter aptiten tillbaka
Gourmetmaten innehåller extra mycket protein. Den här vackra laxtallriken är dock inte fotograferad just på Herlevs sjukhus. Arkivbild: Mostphotos

På Herlevs sjukhus serveras rätter komponerade av en Michelin-kock.

På en bricka står tre små rätter, vackert upplagda på varsin kvadratisk tallrik. För här förstår man att människor inte bara äter med munnen utan också med ögonen.

De kallas för ”Herlevs härligheter”, rätterna som serveras på det danska sjukhuset. De har utvecklats av dietister i samarbete med en Michelin-kock. Maten ska inte bara vara välsmakande, utan även innehålla ett extra högt proteinvärde. Allt för att patienterna lättare ska återfå muskelmassa och inte bli undernärda, vilket är avgörande för hur fort de tillfrisknar.

Får hem gourmetmat

På matsedeln finns till exempel hare med vildsås och lingon eller lättrökt lax med ägg och dill. Och så finns det en hel del desserter.

Hittills har 75 patienter provat kostkonceptet, men det har snabbt blivit så populärt att man planerar att det ska ges till alla som är undernärda, skriver danska tidningen Politiken. Dessutom ska de som skrivs ut från sjukhuset kunna beställa hem gourmetmaten.

Sparar pengar

– Den här maten kostar inte mer att laga än annan sjukhusmat, men det finns stora pengar att spara på att patienterna inte är undernärda, säger dietisten Tina Munk till Politiken.

Beräkningar visar att 30-40 procent av patienterna på danska sjukhus är undernärda, vilket har stor betydelse för deras tillfrisknande.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida