Gunnar åker till Libyen för att ta hand om krigsskadade

Gunnar åker till Libyen för att ta hand om krigsskadade
Hygiensjuksköterkan Gunnar Hagström är på väg till Libyen för att arbeta för Läkare utan gränser. Foto: Lars-Göran Jansson

Gunnar Hagström är hygiensjuksköterska på universitetssjukhuset i Örebro och i går kväll åkte han till Paris för att sedan transporteras vidare till Misrata i Libyen. Det här är hans tredje uppdrag för Läkare utan gränser.

Det var när Gunnar Hagström såg bilderna från det jordbävningsdrabbade Haiti förra året som han bestämde sig för att erbjuda Läkare utan gränser sina tjänster. Hans bakgrund som operationssjuksköterska, chef och tio års arbete med sterilhantering visade sig vara en profil som organisationen hade god nytta av.

– Då placerades jag på ett mödravårdssjukhus i Haiti som hade gjorts om till ett traumasjukhus. Även om det var kaos så hade det gått två veckor när jag kom så situationen var något mer normaliserad, säger han.

Gunnar Hagströms andra uppdrag för Läkare utan gränser gick till Libyen. I februari i år, när oroligheterna just hade börjat, åkte han till Benghazi där han arbetade som operationssjuksköterska och deltog i ett team som planerade organisationens fortsatta insatser.

Natt på traumaenhet

Den här gången ska han arbeta natt på en traumaenhet i Misrata i Libyen. Så sent som i tisdags kom beskedet att han skulle åka – och att han ska vara borta i fyra veckor.

Någon mental förberedelse hanns inte med. Han fick skynda sig att avboka möten och andra åtaganden, packa och försöka hinna med en kopp kaffe med hustrun innan det var dags att ge sig i väg.

Från Paris är de fem personer som ska resa vidare till Libyen.

Det är en lång resa vi har framför oss. Det enda sättet att ta sig dit är med båt från Malta, och det tar 30 timmar. Då finns tid för mental förberedelse, berättade han strax före avresan från Sverige.

 

Erbjuds debriefing

Erfarenheterna av Läkare utan gränser är positiva. Gunnar Hagström tycker att det är en professionell organisation.

– Vi arbetar under svåra förhållanden och är med om svåra saker, men vi jobbar alltid i team och erbjuds debriefing när vi är tillbaka i Sverige.

På sjukhuset där han ska arbeta tar de emot många skadade traumapatienter. Mer än så vet han inte ännu.

– Det känns lite overkligt, men också skönt att kunna göra nytta.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida