Hallå där…?

…Jeanne Larsson, du är Sveriges enda »filmsjuksköterska«. Hur kommer det sig??

– Jag är med vid inspelningarna av de engelskproducerade Wallanderfilmerna som just nu pågår i Ystad. I USA, Australien och England krävs att en så kallad »unit nurse« finns med under hela inspelningsperioden. Vid svenska inspelningar finns ofta ambulanssjuksköterskor med vid stunt-inspelningar, men inte annars. ?

Vad gör du??

– Allt. Exempelvis ser jag till att folk inte snubblar på kablar eller skadar sig när de monterar belysning. Händer en olycka ger jag första hjälpen. Men mestadels är vi utom­hus. Jag plockar bort fästingar, sköter om skavsår och ser till att de som är allergiska får recept på sina mediciner från doktorn.?

Vad är mest krävande??

– Att arbeta utomhus i alla tänkbara miljöer och väder. Jag har arbetat i ösregn, vid minusgrader, i mörkret mitt i natten i skogen och under stormvindar och åska mitt i ett fält av sockerbetor. Vid stunt-tagningarna är jag på helspänn. När det är lugnt blir dagarna långa eftersom vi jobbar elva till tolv timmar per arbetspass.?

Vad är roligast?

– Att jag lär mig så enormt mycket om hur det går till att spela in film. Allt från belysning, ljudsättning och smink till hur skådepelarna agerar framför kameran.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida