ICN 2013. Dansk sjuksköterskeräv donerar sitt pris till flickprojekt

ICN 2013. Dansk sjuksköterskeräv donerar sitt pris till flickprojekt
Kirsten Stallknecht var ordförande under nästan 30 år i Danska sjuksköterskeförbundet, DSR. Hon deltog på ICN via vidoelänk.

Danskan Kirsten Stallknecht, tidigare ordförande i den internationella sjuksköterskeorganisationen, fick under världskongressen i Melbourne pris — och donerade det.

Numera sätter hjärtat gränser för 75-åriga Kirsten Stallknechts resande. Hon kunde inte själv göra den långa resan till Australien för att ta emot Christiane Reimann Prize, som anses vara det internationellt mest prestigefyllda pris som går att få på sjuksköterskeområdet.

I stället gav hon ett känslosamt tal via en inspelad video. Men sin stridsanda verkar hon ha kvar. Avgående ICN-ordföranden, Rosemary Bryant, beskriver henne som om hon för ett korståg mot alla och envar som inte värderar en sjuksköterska tillräckligt högt.

Kirsten Stallknecht var ordförande under nästan 30 år i Danska sjuksköterskeförbundet, DSR, och involverad i ICN sedan 1980-talet. Med ett hjärta som fortsatt slår för sjuksköterskors sak donerade hon sina prispengar till bland annat ICN:s flickprojekt, som betalar skolgång för döttrar till sjuksköterskor som dött i aids.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida