ICN 2013. Hennes vårdmottagning rullar många mil i ödemarken

ICN 2013. Hennes vårdmottagning rullar många mil i ödemarken
Rina Gucina, sjuksköterska i ett avlägset område i sydvästra Australien, får ibland resa så länge som sex timmar för ett patientbesök. Foto: Helane Rigby

Möt Rina Gucina, en av Australiens glesbygdssjuksköterskor.

På sjuksköterskornas världskongress, ICN, i Melbourne, som avslutades i fredags, träffade Vårdfokus Rina Glucina, en av Australiens glesbygdssjuksköterskor med egen mottagning i ödemarken.

”Remote areas” är Australiens benämning på landets mest avlägsna områden. Trots att människorna är få och vildmarken vidsträckt bedrivs det vård även här. Och det är framför allt sjuksköterskor som tar ett stort ansvar för glesbygdsbefolkningens hälsa.

Läkarbesök varannan vecka

Det lilla samhället där Rina Glucina har sin mottagning ligger i väster i inlandet, omkring 18 timmars bilfärd från storstaden Perth. Där arbetar hon som ensam sjuksköterska tillsammans med en undersköterska och får besök av läkare var fjortonde dag. Patienterna hör framför allt till ursprungsbefolkningen, men kan även vara turister på utflykt i vildmarken.

Närmste glesbygdssjukhus ligger två timmars bilfärd bort. Där finns några allmänsjuksköterskor och en barnmorska. Just nu ingen läkare eftersom tjänsten varit svårrekryterad.

Den mesta läkarhjälpen kommer därför från den privata organisationen The royal flying doctors, flygande läkare som fungerar ungefär som Svenska sjöräddningssällskapet. De rycker ut när det behövs till Australiens mest svårtillgängliga områden, men tar även emot patienter på Rina Glucinas mottagning.

Mord och översvämningar

I bushen får hon vara beredd på det mest extrema. Skogsbränder, mord, översvämningar och allvarliga bilolyckor. Som i höstas då en bil med fem turister voltade med svåra personskador som följd.

– Polisen ringde och sa ”kan du åka dit för du är väldigt nära”, vilket innebar mer än två timmars bilfärd därifrån, berättar Rina Glucina.

Det hon verkligen brinner för i sitt arbete är att försöka arbeta förebyggande för att stärka vildmarksbefolkningens hälsa. Hon informerar regelbundet om hygien, men framför allt om matvanor och har drivit ett hälsoprojekt för att få människorna i det samhälle där hennes lilla mottagning finns att börja promenera mera.

För glesbygdssjuksköterskor i Australien ökar ansvaret med avståndet. Exempelvis får Rina Glucina, om hon är först på en olycksplats med allvarligt skadade, ge morfin innan hon varit i kontakt med läkare.

Stora kunskapskrav

Kraven på kunskap och kompetens är stora. Rina Glucina har dubbla specialistutbildningar, lång erfarenhet och en särskild utbildning i att köra fyrhjulsdriven bil.

– Jag jobbar med allt. Barnhälsovård, mentalvård, äldrevård, mödravård. På min mottagning finns apotek, labb, mottagningsrum och akutrum. Och så har jag en egen ambulans, berättar hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida