ICN 2013. Ingen export av thailändska sjuksköterskor

ICN 2013.  Ingen export av thailändska sjuksköterskor
Den thailändska sjuksköterskeorganisationen vill inte att deras sjuksköterskor ska bli en handelsvara. Arkivbild: Mostphots

De ska jobba i Thailand, anser landets sjuksköterskeorganisation. 

Trots påtryckningar från det egna landets politiker och andra länder med sjuksköterskebrist har den thailändska sjuksköterskeorganisationen bestämt sig. Thailändska sjuksköterskor ska arbeta i Thailand.

– Du ser inte många thailändska sjuksköterskor i andra länder, eller hur, säger Jintana Yunibhand, ordförande för Thailands sjuksköterskeorganisation och en av tusentals deltagare på sjuksköterskornas pågående världskongress, ICN,  i Melbourne i Australien.

Jämför med Filippinerna

Hon ser nöjd ut när hon jämför med Filippinerna som byggt upp hela sin sjuksköterskeutbildning kring de krav som ställs på sjuksköterskor i USA, för att kunna exportera arbetskraft dit. Men som nu har stor arbetslöshet eftersom USA stängt gränserna för utländska sjuksköterskor på grund av den ekonomiska krisen.

Thailand har också fått påtryckningar från andra länder att utbilda sjuksköterskor för export.

– Men vi säger nej när andra länder hör av sig med erbjudande om resestipendium. Vill någon thailändsk sjuksköterska jobba utomlands så stöttar vi det, men det är inget vi uppmuntrar, säger Jintana Yunibhand.

Politiskt tryck

Påtryckningarna kommer också från det egna landets politiker, berättar hon.

– Regeringen vill att vi ska arbeta utomlands. De ser de ekonomiska vinsterna i det. Utlandsarbete ger inflöde av pengar.

Men hittills har Jintana Yunibahnds organisation lyckats övertyga de thailändska politikerna om att landets sjuksköterskor inte ska bli någon exportvara. En anledning är att Thailand, liksom många andra länder i världen, ser den äldre delen av befolkningen växa. Ett kraftigt utökat behov av sjuksköterskor väntas Thailand få först om 10 till 20 år.

– För att vara förberedda har vi redan bett om mer i anslag för att kunna utöka antalet platser på sjuksköterskeutbildningarna, säger Jintana Yunibhand.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida